Ook een initiatief?

Bekijk hier hoe uw initiatief een plek op deze site kan krijgen!

Aan de slag!

We willen met zijn allen graag een aantrekkelijk en vitaal buitengebied. Een Schouwen-Duivenland dat bruist en sprankelt, maar ook stilte en ruimte biedt. Dat willen wij als gemeente samen met u realiseren. 
Deze webpagina is ervoor om samen aan de slag te gaan. U kunt er zelf uw project op beginnen en u kunt anderen vragen om mee te doen. Kijk bij ook een initiatief? hoe het werkt en welke projecten er voor in aanmerking komen. U kunt u natuurlijk ook aansluiten bij een project dat door een ander of door ons als gemeente is opgestart. Want wij zullen ook deze site gebruiken. Dat doen we met alle projecten die we samen met u willen doen. 

Projecten die u opstart zijn van u. U kunt ze vaak samen met andere bewoners realiseren. Het kan ook zijn dat u de gemeente nodig heeft om het project te realiseren. Soms kunnen we helpen en aansluiten bij zo’n project. Aan de slag!

Initiatieven

‘Ons bin zinnig’ gaat over exergie, over energielandschappen en nog wat van die dingen. Wie denkt mee over vervolgprojecten?

De natuur is zeer energie-efficiënt. Wat wij daarvan kunnen leren is dit. Als we energie-efficiëntie invoegen tussen ‘duurzame bronnen en besparen’ in, hebben we minder  duurzame bronnen nodig. Energie-efficiëntie is, ook volgens Brussel, kosten-efficiënt. Het gaat dus om meer dan alleen landschapsbeeld, het scheelt  óók in de portemonnee. Waarom doen we dat dan niet? Het antwoord is simpel: onbekend maakt onbemind. 

Exergie (plaatje)heeft wel alles met energie te maken. Maar de exergie-benadering gaat met name over de vraag hoe efficiënt je daar mee omgaat.  Zo kun je door energie-cascadering – vergelijk met een waterval, eerder opgewekte energie meermaals gebruiken.  Hoe dat gaat, is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van ‘warmte’.

Energie-neutraal  worden begint natuurlijk met vraagvermindering, bijvoorbeeld door isolatie. Voor de aanbodzijde is voor Schouwen-Duiveland uitgerekend dat we dan 300-400 hectare zonnepark en 50-75 windmolens nodig hebben. In deze rekensom gaan we er vanuit dat we onze warmte ‘all-electric’ opwekken.  Allemaal aan de warmtewisselaar is technisch wel mogelijk, maar al die dingen bij elkaar vragen een groot opgesteld vermogen. En juist omdat we tot 40% van onze energie voor huisverwarming gebruiken, zijn we beter af  … met restwarmte.  

Warmte is altijd een rest-product (van eerder opgewekte energie). Bij de productie van elektriciteit in een afval-verbrandings-installatie (AVI) bijvoorbeeld, komt heel  veel  warmte vrij. Iedereen weet dat we op het eiland geen AVI hebben. En ook geen andere grote restwarmtebronnen. Op het eiland zijn echter wél heel veel andere restwarmte-bronnen.  Deze rest-warmte (her-)gebruiken betekent ‘maatwerk’.  

Warmte is er in hoge temperatuur-warmte, in middelhoge-, lage- en zelfs zeer lage temperatuur-warmte. Deze temperatuurverschillen hebben allemaal verschillende  ‘kwaliteiten’. Met hoge-temperatuurwarmte kun je nou eenmaal meer dan met lage temperatuur-warmte.  De kwaliteit van energie (bij warmte door de temperatuur)  wordt aangeduid met het moeilijke woord ‘exergie’. Bij de exergie-benadering gaat het er om de telkens afnemende kwaliteit (bij warmte afnemende temperatuur)  zo goed mogelijk te benutten. Om het aanbod van warmte en de vraag naar warmte goed op elkaar aan te laten sluiten, hebben we de TU-Delft gevraagd een zogenaamde ‘energie-potentiestudie te doen. Het eerste TU-voorstel ligt er' (zie bijlage).   

Tot slot dit nog: onlangs is het boek Gebroken Kringlopen verschenen (ronaldrovers.nl/boek/). Het is onthutsend helder en vooral een aanrader voor wie wil  begrijpen wat 'duurzaam' of 'volhoudbaar' werkelijk betekent.

Vraag 1 is wie mee wil denken hoe we dit gestalte kunnen laten krijgen? De vraag wie er mee wil denken, gaat  dus ook om participatie. Niet makkelijk, maar daarom vraag ik ‘meedenkers’.

 

Vraag 2 is logisch maar vraagt een tikje meer fantasie. De vraag is als we eenmaal wat energie-efficiënter denken, welke vervolgvragen er dan op ons bordje komen? En hoe en in welke volgorde we die projecten logisch en praktisch op elkaar aan kunnen laten sluiten. Dit klinkt misschien 'intelligent' maar maar de praktijk is dat als vervolgprojecten niet aan sluiten op eerdere projecten, we  weer van voren af aan kunnen beginnen. Om dat te voorkomen is samen met de TU-Delft, het simpele idee ontstaan om een ‘systematiek te ontwerpen voor vervolgprojecten’. De meedenkers hiervoor zoek ik in alle gelederen.

 

Zie het zo: energie-neutraal is betrekkelijk makkelijk. Moeilijker wordt het als je CO2-neutraal wil worden. Maar zodra je hier een beetje vooruitgang mee maakt, komt het volgende op je bordje: namelijk materiaal-uitputting. Ergens bij Japan is een atol ontdekt waar omheen  allemaal ‘handige’ metalen voorkomen. Wat ik ermee zeggen wil is, dat voor het daar op is, we hier circulair moeten leren denken. Hoe doe je dat? Vooral hoe doen we dat op het eiland. Een circulaire economie bijvoorbeeld, maar ook een kringlooplandbouw. Biodiversiteit is ook zo’n thema! Of we willen of niet, we zijn én blijven  afhankelijk van onze ‘groene omgeving.  Vragen erover worden nu al gesteld in de 2Kamer en daar krijgen wij dus sowieso ook mee te maken. Daarop anticiperen moet. En kan ook!  De vraag is alleen hoe?

Ik zoek dus meedenkers die hier gestructureerd over mee willen denken.  Ook over  de vraag hoe we participatie zinnig op poten gaan (helpen) zetten.  Simpelweg omdat visie en participatie niet zonder elkaar kunnen. Voor mij zit het verdienmodel in het netwerk. Om te beginnen zoek ik dus meedenkers  op het eiland.  En in alle gelederen.

 

eric@odinot.nl / 06 51 36 36 v56

www.odinot.nl/energielandschap

 

ons_bin_zinnig_600x4...

Wie wil meedenken over een methodiek voor vervolgonderzoek?

Commentaar

  • Dag Eric Een heel mooi streven energie neutraal, een heel mooi streven van de gemeente, maar dit is een heel moeilijk onderwerp voor de gemeente. In mijn naaste omgeving heb ik de laatste jaren veel zien veranderen. Op goede landbouwgronden zijn nu intensieve veehouderijen gevestigd. Weg bloemen, insecten en weidevogels, wel grasland en mais. Intensieve veehouderij heeft veel co2 uitstoot en door het vervoer van vee en mest komt er nog meer co2 vrij en wat er ook nog bij komt de infra structuur is niet berekend op deze grote vrachtwagens. Men zou kunnen denken om de mest te gebruiken om energie op te wekken,d.m.v. een buizensysteem naar een vergistingsbedrijf. Ook zal men een heffing kunnen vorderen op alle vervoer van vee en mest. Ook het bevorderen van meer toerisme geeft meer co2 uitstoot, door de vele auto,s, campers e.d. Buiten onze grenzen zijn er elanden net zo groot als Schouwen-Duiveland of groter , die zelfvoorzienend zijn en ik raad de gemeente aan om daar eens te kijken. olga de munnik
    6-6-2019 22:13:23 Reageer
    • @olga de munnik: Ha Olga, In je verhaal zie ik een heleboel kringlopen terugkomen. Mij lijkt dat logisch. En ik ken ook een heleboel anderen ook boeren/ondernemers, die dat logisch vinden. Maar kom je aan de landbouw of kom je aan het toerisme, dan kom je aan de ‘knip’. Je suggestie om eens naar een ander zelfvoorzienend eiland te gaan kijken. Ben aantal jaar geleden op het Deense eilandje (3500 inwoners) Samso geweest. Dat was zo inspirerend dat ik dacht laten we een bus huren en er heen gaan met z’n allen. Wij zouden zeggen hoofd, hart, handen; op Samso zeggen ze hoofd, hart, knip. Wat ze eigenlijk zeggen is dit: alleen wat je kunt doen (je handen) wordt bepaalt door geld – de knip. Maar je hebt ook nog je hoofd en je hart: gebruik dat. Op Samso zijn ze zo een eind gekomen. Op SD zou dat ook kunnen. Zelfs denk ik dat als we het handig aanpakken, de landbouw en ook het toerisme er beter van zouden worden. Eric
      8-6-2019 10:26:37 Reageer
  • Hoi Eric, Je verhaal is natuurlijk super interessant. Zojuist ook een verhaal gelezen over bouwmaterialen. Bouwmaterialen verliezen ook hun waarde, maar door een beetje nadenken is het meeste bouwmateriaal prima te hergebruiken. Aardige is dat er bouwen niet meer gesproken wordt van slopen, maar van de hergebruiksfase (in plaats van te spreken van bouwen, gebruiken, slopen gaan we het hebben over ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken). Het exergie verhaal (behoud van waarde in materialen) is op zoveel projecten en producten van toepassing, dat het van belang is hierin keuzes te maken, anders wordt het te lastig. Bouwen en energie-opwekking zijn twee prima onderwerpen om mee aan de slag te gaan, zou ik denken. Ook mobiliteit (reizen van A naar B). Is een prima onderwerp. Laten deze onderwerpen nu net aan de orde komen in de Regionale Energie Strategie (de RES). Vraag die zich dan nu opwerpt is, in hoeverre is de filosofie van exergie toegepast in de onderwerpen van de RES en zijn dan de goede keuzes gemaakt voor Schouwen-Duiveland, Zeeland, etc. Leuke puzzel.
    3-6-2019 12:48:06 Reageer
    • @ruud van de laar: Beste Ruud, Exergie is de capaciteit om werk te verzetten, je kunt dan denken aan energie en materialen. Maar die twee gaan altijd samen. Denk je aan energie dan denk je dus ook aan materiaal. En vice versa. En voor de goede orde energie kent exergie, materiaal kent exergie en informatie kent idem exergie. Jij beschrijft exergie min of meer als behoud van waarde. Je zegt ook dat het belangrijk is om keuzes te maken omdat het anders te lastig is. Juist daarom ga ik in mijn voorstel hier op in. Ik zou juist toe willen naar een keuzemodel. Want als we energie- en materiaal stromen overslaan en louter op basis van geldstromen kiezen, dan slaan we natuurlijk compleet de plank mis. Dit zegt de VNG over de Regionale Energie Strategie (RES): “Als overheden moeten we onze krachten bundelen om van de energietransitie een succes te maken. Voor een beter afgestemde besluitvorming (van overheden onderling) op basis van een gedeelde ambitie Is het noodzakelijk om te werken als één overheid in nauwe samenwerking met de maatschappij. Niet vanuit een taakstelling opgelegd door het Rijk, maar door te komen met een meerjarige programmatische nationale aanpak met landsdekkend integrale regionale energie strategieën (RES). De besluitvorming over deze strategieën vindt plaats via het Omgevingsbeleid van Rijk, provincies en gemeenten. Op deze manier behouden de decentrale overheden de eigen beleidsruimte.” Wat opvalt is de samenwerking met de maatschappij, dat het Omgevingsbeleid er bij wordt gehaald. Maar wat ontbreekt is CO2. Bij de presentatie van de RES door Carola aan de gemeente stond onderaan iedere dia: CO2 95%. Logisch want dat hebben we zo afgesproken. Maar het gekke is dat we er niet aan doen! De RES en energie-neutraal worden draaien om CO2. De RES ‘monitoren’ betekent kijken naar de CO2-uitstoot. Kijk je naar een windmolen of naar een dak voor PV-cellen en je vertelt als overheid, dat als die dingen er eenmaal staan of liggen, dat we energieneutraal zijn en de RES geslaagd is, dan loop je volgens mij te jokkebrokken. De RES draait om energie- en materiaalstromen, die kun je sowieso uitrekenen/inzichtelijk maken. Voor iedereen die dat te ingewikkeld lijkt, die kijkt naar de netto CO2-uitstoot. Vooralsnog is dat een praktische benadering. Bij de presentatie van de RES vroeg ik naar die kleine quote onderaan iedere dia : CO2 95%. Geen antwoord. Onlangs bij de Omgevingsvisie vroeg ik weer zoiets. Weer geen antwoord. Het domme is wel dat in nauwe samenwerking met de maatschappij, dit soort onzin moete slikken. Mss niet het gewenste antwoord maar zo denk ik: gaat het puzzeltje over energie-neutraal of over CO2-neutraal? Eric
      8-6-2019 9:55:55 Reageer

Geef commentaar

* Verplichte velden
duivenland
2212