Welkom!

Op deze website kunt u in 2017 en 2018 meedenken/meepraten over de toekomst van Schouwen-Duiveland. Over welke onderwerpen hebben we het? Vanaf het voorjaar 2017 zijn we begonnen met de omgevingsvisie voor het buitengebied’ en de ‘visie Toerisme’, In de loop van 2017 zal daar de ‘Energieagenda aan toegevoegd worden. Deze website is een initiatief van de gemeente Schouwen-Duiveland, maar wij zijn niet de enige initiatiefnemers. Zo wordt de Toeristische visie in co-productie met de toeristische belangenorganisaties zoals de Recron, de Hiswa etc. opgesteld. Ook het opstellen en uitvoeren van de visie voor het buitengebied en uitvoering geven aan de Energie-agenda kunnen en willen we zeker niet alleen.

 

Nieuws

Samenvatting van de opgehaalde vraagstukken

 

Introductie

In januari en februari 2017 zijn er voor de omgevingsvisie buitengebied Schouwen Duiveland vraagstukken opgehaald. Vraagstukken nemen een cruciale plaats in de aanpak van de omgevingsvisie, zij zijn de verankering.


Hoe klinkt een vraagstuk?

  • Het is een probleem dat ……
  • Zus en zo is goed maar er wordt te weinig mee gedaan
  • We verwachten dat x tot problemen gaat leiden
  • Het is een ongebruikte kans dat ……
  • Als we x niet doen dan gaan we bij Y vastlopen
  • enz.

De vraagstukken zijn op twee wijzen opgehaald
Ten eerste, en als eerste, zijn 35 gesprekken gevoerd met mensen die dagelijks met het buitengebied van de gemeente bezig zijn. Professionals, burgers, ondernemers etc. Het zijn mensen die op een of andere manier veel weten van een aspect van het buitengebied. In totaal zijn er zodoende 368 vraagstukken ‘aangetekend’, bijna 11 per gesprek.
Vervolgens hebben medewerkers van de vakafdelingen van gemeente, Provincie, Waterschap en Rijkswaterstaat (21 in totaal) een vragenlijst ingevuld en daaruit zijn nog eens 150 vraagstukken aangetekend, ongeveer 7 per vragenlijst.
Zo ontstond een lijst van 518 vraagstukken.

 

Analyse van de vraagstukken.

De lijst is in een Exceltabel geplaatst, de vraagstukken vormen de regels van de tabel. Om grip te krijgen op deze lange lijst zijn alle vraagstukken ‘gelabeld’ naar aanleiding van de inhoud. Dit zijn de kolommen van de tabel. De ‘labels’ stonden op voorhand niet vast. Sommige zijn wel voor de hand liggend, (landbouw) andere ontstonden tijdens het herhaaldelijk doorlezen van de lijst (zoals het label ‘concepten’). In totaal zijn 50 labels benoemd. Een vraagstuk kan verschillende labels krijgen. In totaal zijn 1767 verbanden aangetekend, gemiddeld heeft een vraagstuk iets meer dan 3,4 label.

In onderstaande tabel staan alle labels die benoemd zijn, en het aantal keer dat een label is toegekend. Ze zijn gegroepeerd in hoofdthema’s.

Groep

label

Aantal

Landbouw

Landbouw algemeen

161

 

Landbouwbedrijfsvoering

114

 

Bouwblok

21

 

Precisielandbouw

16

 

Biologische landbouw en zilte teelt

12

 

Veehouderij

4

 

Glastuinbouw

3

 

Mest

6

Water

Waterhuishouding

37

 

Zoet water

29

 

Aquacultuur

14

 

Visserij

19

 

Oosterschelde

42

 

Grevelingen

34

VAB en wonen

Vrijkomende Agrarische bedrijfsgebouwen (VAB)

51

 

Wonen

43

 

Nieuwe landgoederen

4

Recreatie

Recreatie

141

 

Minicampings/boerencampings

14

 

Pleziervaart

19

 

Recreatiewoningen

14

 

Wandelen en fietsen

12

Maatschappelijke samenhang

Kennisuitwisseling en kennisverspreiding

31

 

Samenwerking

33

 

Burgerkracht

17

De overheid in haar formele rol

Regelgeving

70

 

Procedures

54

 

Ruimtelijke ordening

113

 

Sturing

4

Financiën

Financiën

40

Vernieuwing

Experimenteren en innoveren

41

 

Beleving

36

 

Concepten

55

Waarden/kwaliteiten

Natuur

64

 

Landschap

55

 

Landschappelijke inpassing

12

 

Cultuurhistorie

19

 

Duisternis/stilte

4

Verkeer

Verkeer

29

 

Veiligheid

7

 

Bewegwijzering

5

Duurzaamheid

Duurzaamheid

61

 

Energietransitie

14

 

Ruimtelijke adaptatie

27

Economie

Economie

67

 

Nieuwe economische dragers (NED)

38

 

Nutsvoorzieningen

3

Technologie

Technologie

28

Maatschappelijke thema’s

Zorg en gezondheid

18

 

Demografie

12

 

De verslaglegging van de vraagstukken

De vraagstukken zijn op drie manieren toegankelijk gemaakt.
Ten eerste wordt de oorspronkelijke tabel beschikbaar gesteld (hieronder te bekijken). Dit is het bestand op basis waarvan de analyse gemaakt is. Iedereen kan hier zelf in grasduinen en wellicht ook nieuwe analyses maken.
Ten tweede wordt een lijvig document beschikbaar gesteld (downloaden van de site) waarin alle selecties uit het bestand ‘vraagstukken op een rij’ en per label bij elkaar  staan. Zoals eerder aangegeven komen vraagstukken vaak bij verschillende selecties terug (3,4 maal). Iets kan bijvoorbeeld een vraagstuk in de landbouw, regelgeving en VAB zijn. Dit document is om die reden niet geschikt om ‘door te lezen’. Het is een naslagwerk om bepaalde groepen vraagstukken nog eens te bekijken.
Ten derde is er deze samenvatting gemaakt van de vraagstukken. Deze is juist wél bedoeld om door te lezen. Het geeft een overzicht van de opgehaalde vraagstukken.

 

Samenvatting per groep 

Landbouw

Labels

Aantal

 

Landbouw algemeen

161

 

Landbouwbedrijfsvoering

114

 

Bouwblok

21

 

Precisielandbouw

16

 

Biologische landbouw en zilte teelt

12

 

Veehouderij

4

 

Glastuinbouw

3

 

Mest

6

Ongeveer de helft van de landbouwvraagstukken heeft met de uitvoering van het agrarisch bedrijf te maken. Denk dan aan de grondschaarste, het gebrek aan zoet water, te weinig kennis en samenwerking, beperkte ondernemingscultuur en specifieke onderwerpen als de experimenterende fase van de precisielandbouw en de complicaties bij de omschakeling naar biologische landbouw.
De andere helft van de vraagstukken gaat over bijkomende zaken als knellende regelgeving, de zorgen over het hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen en de ‘herijking’ van de relatie tussen landbouw en natuur.

 

Water

Labels

Aantal

 

Waterhuishouding

37

 

Zoet water

29

 

Aquacultuur

14

 

Visserij

19

 

Oosterschelde

42

 

Grevelingen

34

Uiteraard is water een belangrijk thema. Een deel gaat over problemen met de waterhuishouding, daarvan maakt het gebrek aan zoet water een behoorlijk onderdeel uit. Dit probleem wordt merkbaar groter door veranderende weerpatronen. Ook de structureel teruglopende pleziervaart heeft natuurlijk met water te maken en is een belangrijk vraagstuk. Visserij wordt veel ingebracht in de discussie over keuzes die met ruimtegebruik te maken hebben. Water wordt ook al snel gebiedsgericht. Het speelt op de Oosterschelde of de Grevelingen of op het eiland zelf. Er zijn vrij veel ruimteclaimdiscussies op de Oosterschelde. Op de Grevelingen zijn er ook ruimteclaimdiscussies, en er zijn daar tevens veel waterkwaliteitsvraagstukken.

 

VAB en wonen

Labels

Aantal

 

Vrijkomende Agrarische bedrijfsgebouwen (VAB)

51

 

Wonen

43

 

Nieuwe landgoederen

4

Het onderwerp vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, en de dilemma’s zijn welbekende thema’s. Is wonen en bedrijvigheid een kans of een bedreiging voor het buitengebied? De noodzaak voor het ontwikkelen van een goede uitzonderingsregeling voor plattelandswoningen wordt onderschreven, dat zou het samenleven makkelijker maken. Hoeveel drukte kunnen de smalle wegen hebben, en is het daar wel veilig? Veel mensen zien in bedrijvigheid een kans maar concurreert dat dan niet met bedrijventerreinen en winkels elders? En hoe pas je het allemaal goed in het landschap in?

 

Recreatie

Labels

Aantal

 

Recreatie

141

 

Minicampings/boerencampings

14

 

Pleziervaart

19

 

Recreatiewoningen

14

 

Wandelen en fietsen

12

Dit is een dynamische sector met veel veranderingsvragen, de dynamiek komt over de sector heen. Denk aan de teruglopende pleziervaart en de problemen waar de havens daardoor komen te zitten. Veel vraagstukken spelen over gewenste modernisering van de verblijfsrecreatie (huisjesterreinen en kamperen bij de boer). Eiland-brede samenwerking moet sterker maar ook samenwerking tussen aanbieders. Hoe gebruik je natuur optimaal? Conceptontwikkeling in vele vormen, je voelt de noodzaak tot voortdurende innovatie en aanpassing sterk klinken. Bijna alles moet moderner en beleefbaarder, zelfs de natuurbeleving ontkomt er niet aan (Kunnen we meer ‘evenementen’ zoals de kookexcursie bij de Plompetoren bedenken, die natuur dichtbij mensen brengt en goed bezocht worden?)

 

Maatschappelijke samenhang

Labels

Aantal

 

Kennisuitwisseling en kennisverspreiding

31

 

Samenwerking

33

 

Burgerkracht

17

Een opvallend onderwerp is wat mensen samen kunnen doen. De drie thema’s die hier genoemd zijn overlappen elkaar maar voor een klein deel, je mag ze bijna bij elkaar optellen. Zo ontstaan meer dan 75 vraagstukken over ‘meer samen doen’. We kunnen drie verschillende manieren om samen te werken onderscheiden. Meer kennisdelen, meer samenwerken, meer samen uitvoeren.
Kennisdelen gaat over zeer uiteenlopende onderwerpen. Samenwerking gaat relatief veel over samenwerkingsmogelijkheden in de toeristisch-recreatieve sector. Burgerkracht blijft eigenlijk een beetje achter, misschien omdat we het hier over het buitengebied hebben en niet de dorpen. Maar men realiseert zich wel dat je ook op het platteland elkaar nodig hebt.

 

De overheid in haar formele rol

Labels

Aantal

 

Regelgeving

70

 

Procedures

54

 

Ruimtelijke ordening

113

 

Sturing

4

We zien twee heel verschillende soorten vraagstukken over regelgeving. Het kan over de inhoud van de regels gaan, is het wel duidelijk?, willen we die regels wel? Maar het gaat ook over het proces eromheen. De inzet van accountmanagers klinkt sterk door, dat is een goede zet geweest, maar nu is er nog verwachtingsmanagement nodig. En helderheid (nee is ook een antwoord). Men vindt het te lang duren. Dat schrikt af voor een volgende keer!
Er zijn veel vraagstukken over keuzes voor ruimtegebruik, de ‘ordening van de ruimte op het land en het water’. Wie kiest er, en wat kies je dan?. Gemengd gebruik is ingewikkeld. De hoeveelheid vraagstukken is bijna duizelingwekkend door de verschillen. Er blijkt in ieder geval uit dat druk op de ruimte hoog is!

 


Vernieuwing

Labels

Aantal

 

Experimenteren en innoveren

41

 

Beleving

36

 

Concepten

55

Een opvallend cluster vraagstukken heeft te maken met een breed gevoelde noodzaak om te vernieuwen. Deze aandrang is typerend voor Schouwen Duiveland, elders speelt dit lang zo sterk niet. De vraagstukken overlappen elkaar deels, voor concept moet je vaak kunnen experimenteren (11x) en een concept gaat vaak over beleving (13x). In totaal gaat het toch om 108 vraagstukken in deze groep, als je de overlappende er uit haalt.
Bijna niets blijft hetzelfde lijkt het soms. De boerencampings moeten anders, jachthavens moeten anders, het eiland moet zich als een concept ontwikkelen! De behoefte aan beelden om die verandering richting te geven is groot. En de regels moeten innovatie niet in de weg zitten!
Het is een bijzonder lijst van vraagstukken. Is dit een nieuw gevoel? Is het groep die we gesproken hebben?

 


Financiën

Labels

Aantal

 

Financiën

40

Dit onderwerp wordt vaak genoeg genoemd om er een apart label van te maken. Maar de onderwerpen waar het betrekking op heeft maken het lastig om er een rode draad in te zien. Het gaat over landbouw en geld (13x), natuur en geld (7x) en VAB en geld (6x). Inhoudelijk kun je enkele lijnen onderscheiden: de financiering van omvorming in de landbouw, de moeite die het kost marge te maken in de landbouw, een behoefte aan duidelijkere prijsvorming van VAB’s. Maar er zijn nog veel meer onderwerpen.

 

Waarden/ kwaliteiten

Labels

Aantal

 

Natuur

64

 

Landschap

55

 

Landschappelijke inpassing

12

 

Cultuurhistorie

19

 

Duisternis/stilte

4

Als tegenwicht, wellicht, tegen de vernieuwingsdrang is er óók veel aandacht voor zorgvuldige omgang met natuur, en er is veel aandacht voor het landschapsbeeld, dat is nu niet goed genoeg. Het landelijk gebied is ook recreatief gebied en dat moet je niet vergeten! Cultuurhistorie leeft wel maar minder, in het landelijk gebied is dat een beetje onzichtbaar en dat zou moeten veranderen.

 

Verkeer

Labels

Aantal

 

Verkeer

29

 

Veiligheid

7

 

Bewegwijzering

5

Bereikbaarheid is een dilemma. Alle extra activiteiten in het buitengebied veroorzaken extra verkeer dat elkaar op de smalle plattelandswegen al snel in de weg zit, en waardoor het minder veilig wordt. De landbouw wil het graag rustig houden, de fietser veilig, de ondernemer in een VAB wil bereikbaar zijn. Niemand verwacht dat het wegenstelsel zomaar zal worden aangepast hoewel dat eigenlijk wel nodig is.

 

Duurzaamheid

Labels

Aantal

 

Duurzaamheid

61

 

Energietransitie

14

 

Ruimtelijke adaptatie

27

Onder duurzaamheid hebben we niet alleen de energietransitie en de ruimtelijke adaptatievraagstukken geplaatst maar ook vraagstukken over het natuurlijke systeem, en diverse unieke vraagstukken. Ruimtelijke adaptatie is een belangrijk thema, inspelen op verwachte klimaatproblemen, de introductie van technologie, en inpassingen van de gevolgen van de energietransitie. Die transitie vraagt niet alleen ruimte maar ook nieuwe voorzieningen.

Technologie

Labels

Aantal

 

Technologie

28

Technologie komt het fysieke domein binnen en raakt verschillende thema’s. Landbouw, modern toerisme, verkeer en zorg. Maar veel ervan moet nog wel waargemaakt worden dus ruimte voor experimenten is nodig.

Economische activiteit

Labels

Aantal

 

Economie

67

 

Nieuwe economische dragers (NED)

38

 

Nutsvoorzieningen

3

20 vraagstukken over economie hebben betrekking op de landbouw waarvan 10 ook over VAB én NED gaan, dit is een belangrijk onderwerp. Ook in de recreatiesector speelt van alles rond economie (14 vraagstukken). Maar er blijven diverse algemene vraagstukken over: het vinden van personeel, mogelijkheden voor samenwerking, concurrentie tussen bedrijfslocaties en, heel belangrijk, economie als bron van vitaliteit van het buitengebied. Er zijn nog enkele vraagstukken over internet, maar dat is er inmiddels!

 

Maatschappelijke thema’s

Labels

Aantal

 

Zorg en gezondheid

18

 

Demografie

12

De zorgzame samenleving, ook in het buitengebied staat extra onder spanning door de teruglopende bevolkingsontwikkeling en de daarmee samenhangende sterke vergrijzing. De samenstelling van de bevolking verandert erg snel, we zijn een krimpende regio.

 

Als u aanvullingen heeft of om andere reden wilt reageren dan kunt u een bericht sturen.

 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom 'De omgevingsvisie buitengebied' en 'De toekomst van toerisme' Schouwen-Duiveland

meld je dan hier aan!

 

 

duivenland
2212