Consultatie omgevingsvisie (archief)

Plattelandstoerisme

(Bron: Vitaliteit verblijfsrecreatie Schouwen-Duiveland, ZKA 2015)

 

Het gaat goed met het toerisme op Schouwen-Duiveland. Ook voor het buitengebied zijn er kansen gezien de groei in de afgelopen jaren. Maar er zijn ook problemen. Een deel van de toeristische bedrijven in het buitengebied is economisch klein en daardoor op zichzelf niet toekomstbestendig.

De uitdaging voor de recreatiesector ligt in het ondernemerschap, nieuwe bedrijfsconcepten en diversiteit. Denk daarbij aan combinaties met andere sectoren zoals zorg, culinair/streekproducten en welness/sport. Dit verhoogt de bezettingsgraad, verhoogt de bestedingen en bevordert jaarrondexploitatie.

 

De vraag die we hier willen bespreken is welke rol het buitengebied kan spelen in het oppakken van uitdagingen in de recreatiesector en wat je moet doen om de recreatie in het buitengebied klaar te maken voor de toekomst?

 

 

Verwante artikelen

Deel

Reacties

  • Ja stimuleren toerisme maar dan de natuurliefhebber, fietser, wandelaar. Maak het veiliger in het buitengebied voor die groepen. Het is nu vaak gevaarlijk langs de smalle wegen in het buitengebied. Ook misschien kleinere horecagelegenheden creeeren voor deze groepen.
    24-8-2017 18:19:52
  • Een van de onderwerpen die aandacht vraagt is het bieden van ruimte voor Campers. De toename van het aantal voertuigen vraagt om camperplaatsen die uitnodigen om aldaar te blijven staan voor een dag of 2 om vandaar uit op de fiets of te voet, winkels en de horeca te bezoeken, van de natuur en het uitzicht te genieten ect. Daar waar nu gelegenheid is (het oude Saman terrein in Zierikzee) De schelphoek, de haven van Burghsluis, en andere stekkies, volstaat een parkeerplaats met water stroom en liefst ook Toilet afvoer faciliteit. Op Campings passen deze wagens minder goed en ook de behoefte van de camperaar is anders dan die van de lang kampeerder. Deze recreant bedient de gemeente zeer mager, terwijl de Campings veel te hoge prijzen vragen in vergelijking met het ons omringende binnen en buitenland. Prijzen we ons uit deze markt met dit uitgeverig publiek of doen we er wat aan.
    21-8-2017 13:11:07
  • Ron
    Ik woon sinds 1986 in het Buitengebied tussen Brouwershaven en Zonnemaire. In al die jaren heb ik het Buitengebied sterk zien veranderen en naar mijn mening niet ten goede. Veel meer kleinere en grotere campings, veel meer verkeer op de smalle dijken, zeer slechte handhaving van Gemeente en Politie: parkeren op plekken waar dit niet is toegestaan, met crossmotor/auto over de dijk rijden, meldingen van overtredingen en overlast worden niet aangenomen, vuilnisbak bij recreatie/duikplek wordt weggehaald waardoor meer zwerfafval, gedumpt afval op de dijk wordt pas na heel veel aandringen weggehaald. Als het Waterschap verkeerstellingen doet, wordt dit gedaan buiten seizoen en liefst in periode van slecht weer. Deze cijfers worden dan weer gebruikt bij aanvragen om aan te tonen dat de dijk nog wel extra verkeer kan verdragen. Door het overaanbod aan campingplaatsen is er leegstand. Er wordt nu geprobeerd in het gebied recreatiewoningen te gaan bouwen; Gevolg het hele jaar overlast. Waterschap, Gemeente en Politie missen de middelen om hier de benodigde aandacht aan te schenken. Gemeente schiet haar doel voorbij om extra recreatie te willen faciliteren. De rustzoekende recreant gaat dit waardevolle gebied juist mijden. In de enquête mis ik de optie: Geen uitbreiding maar kwaliteitsverbetering. Zorgvuldige bewaking van de bijzondere waarden van de polder, dus geen nieuwe recreatiewoningen.
    10-8-2017 21:47:44
  • WP
    Welke ontwikkelingen worden gemist,is moeilijk aan te geven. Soms moet het er eerst zijn om te ontdekken. Grote campings hebben vaak veel meer en betere faciliteiten,daar willen mensen graag heen,ook of juist in de vakantie wil men luxe. Ruimte voor kleinschaligheid zeker niet afwijzen,als de ondernemer iets wil beginnen,denk aan kamperen bij de boer,theetuin wellness,slapen in yurt tenten etc.,loyaal meewerken. Verleng het seizoen en wanneer er goede inpassing in het landschap is,laat ze ook in de winter staan ,bespaar je veel kosten en alles gaat langer mee. Zorg voor goede wandel- en fietspaden,daar waar veel paarden zijn,ook ruiterpaden. Het liefst vrijliggende fietspaden. Nu mag je op veel polderwegen niet harder dan 60km,maar al die verkeersbewegingen door elkaar valt tegen.Landbouwvoertuigen worden steeds groter en stedelingen durven niet aan de kant,blijven het liefst op de weg. Toerisme is een bron van inkomsten voor onze gemeente (kostendekkend?),maar dat is niet erg,als er geld bij moet.Door het toerisme kunnen voorzieningen in stand blijven,waar de inwoners ook profijt van hebben.
    4-8-2017 15:35:40
  • Wen
    Geef meer ruimte aan kleinschalige toeristische bedrijvigheid. Kamperen bij de boer, theetuin, etc. ik heb zelf toen ik terug naar schouwen verhuisde een aantal jaar geleden geprobeerd een theetuin op te starten maar door de gemeente zo met regeltjes en alles wat niet mocht gebombardeerd dat ik het heb laten gaan. Ook kennisen die nu eindelijk een kleine camping hebben zijn tijdens de opzet zo tegen gewerkt. Ondersteun de lokale kleine initiatieven!
    31-7-2017 13:25:18
  • Het 'binnenland' van Schouwen-Duiveland interessant maken voor toerisme haalt de druk wellicht van de Westhoek af. Inderdaad zoals in andere reacties gesuggereerd zorgen dat er mooie wandel- en fietspaden zijn, maar vooral ook ruiterpaden. Niet alleen om het beleven van het landschap interessanter te maken maar ook de veiligheid te waarborgen. Goed voorbeeld zijn de schelpenpaden tussen Den Osse en Serooskerke.
    30-7-2017 23:17:54
  • Toerisme uitbreiden, maar waarom moeten daar de bewoners de dupe van worden. Ik woon aan de doorgaande weg in Scharendijke en zit 9 maanden in de herrie. De drukte op de weg geeft veel (geluids)hinder en als ik mijn deur uitkom, word ik regelmatig voor mijn sokken gereden door een fietser op de stoep. Jammer dat de rondweg steeds weer uitgesteld wordt en dan is het nog de vraag of het verkeer en de daarmee gepaard gaande hinder dan heel veel verminderd.
    26-7-2017 18:25:11
  • Wim
    Toerisme niet te veel uitbreiden maar meer faciliteren met fiets en wandelpaden .( b.v. fietspaden over alle buitendijken ) Water en landschap meer met elkaar verbinden. Minimaliseren van hoge objecten, b.v. Windmolens en hoge gebouwen. Meer inzetten op Zonne energie .Minimaliseren op openbare verlichting om de mooie nachtelijke luchten met sterren hemel te accentueren. en de open stille ruimte en luchten dag en nacht te beleven. Kleinschalige landbouw en fruitteelt bedrijven , meer koeien in de weiden. Lucht ,Land , Water en Rust met elkaar integreren, als we dat kunnen bieden vul je dat grote gebrek in de wereld op. Zo blijf je ook in trek voor de toekomstige toerist.
    23-7-2017 17:25:24
  • Het verhogen van toerisme in het buitengebied is prima, maar denk dan ook aan de verkeersveiligheid op de smalle buitenwegen. Zorg voor aparte fiets-/wandel- en ruiterpaden en geef voorlichting over het gebruik van polderwegen (inhalen van tractoren/vaart minderen bij fietsers en paarden).
    23-7-2017 13:33:23
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
duivenland
2212