Consultatie omgevingsvisie (archief)

Als het goed is ingepast, kan er veel!

In het buitengebied wordt gebruik steeds gemengder en het agrarisch gebruik grootschaliger. Ieder jaar neemt het aantal agrarische bedrijven met 3,3% af. Dit betekent voor Schouwen-Duiveland dat de komende 13 jaar 100 bedrijven hun agrarische activiteiten stoppen. Agrarische bedrijven die blijven, breiden uit en de vrijkomende locaties geven ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Stel je voor dat we veel ruimte voor ontwikkeling zouden geven maar wel onder de voorwaarde dat je op het erf ruimschoots nieuw groen toevoegt.

De vraag die we willen bespreken: hoe belangrijk is  ‘groen’  bij de inpassing van nieuwe gebouwen en ander gebruik en wat komt er verder nog bij kijken? Denk aan erf en bebouwing.

 

 

Verwante artikelen

Deel

Reacties

  • Gebouw verouderen en dan niet meer geschikt voor landbouw, Deze moeten mee met de tijd. Dat is ook zo met de woningen en de stacaravans , en de minicampings meer mogelijk heden om met de tijd mee te kunnen. gaan. dat veranderd de maatschappij, en de vraag.?. Zo ook in het buitengebied. Ook de voorzieningen moet aan gepast worden. Beplanting heeft men overal nodig Ook in Steden en dorpen.. De Brouwersdam dat Gaat nu ook volgebouwd worden . En de bevolking wil het niet.
    15-8-2017 17:46:32
  • WP
    Alles hoef je niet weg te steken. Mooie windsingel rond gebouwen kan mooi zijn , maar vroeg of laat zal die toch via de open haard in de lucht verdwijnen. Duurzaamheid , een prachtig woord , wat te pas en te onpas gebruikt wordt , maar waar ook veel financiële consequenties aan vast zitten. Wat we willen moet ook haalbaar en betaalbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. Wat is kwaliteit? Daar kom je nooit uit. In een stelling staat , is het gemaal van Viane een goed voorbeeld? Ik vind van wel , wees blij dat iemand het zo oppakt. Op de dijk van Viane staat een nieuw "glazen" huis , ook mooi , maar totaal anders dan het oude stoomgemaal. Als nu de bewoners er gelukkig mee zijn ,is het toch oké. Het kan ook niet alleen over groen gaan ,wanneer je de mening hebt , dat zonne- energie kwaliteit heeft , dan zal automatisch erfbeplanting minder worden , daar er anders tekort aan zonlicht is , dus rendement tekort.
    3-8-2017 23:23:50
  • Voor toerisme zijn grotere natuurgebieden en verbindingszones the key voor succes voor de lange termijn. Voor de agrarische ruimtelijke gaat kwaliteit niet alleen over groen, maar ook over kwaliteit van bebouwing en inpassing in het landschap. Bebouwde oppervlake 1op 1 compenseren met groen lijkt me een goede keuze. Intensieve veehouderij en glastuinbouw zijn de doodsteek voor Schouwen en dienen absoluut te worden verhinderd.
    31-7-2017 16:10:46
  • Bij situering, inpassing en afscherming van nieuwe elementen en functies zou je kunnen kijken naar de structuur van het landschap zoals het was voor de ruilverkavelingen van na de ramp.
    18-7-2017 14:27:27
  • Naast de bestaande bebouwing zou ik erg selectief met nieuwe bebouwing omgaan en de bestaande bebouwing niet laten uitbreiden met zaken die je ook binnen de kernen kunt realiseren. Als je kleine huisjes of schuurtjes om laat bouwen tot forse huizen krijg je een soort Gooi: overal verspreid huizen met veel verkeersbewegingen. De agrarische sector heeft inmiddels veel voorraadschuren gebouwd, waarvoor nauwelijks regels bestaan voor landschappelijke inpassing. Een schuur met een mooie vorm en passende kleur kost waarschijnlijk niets meer. Inmiddels rijden er grote vrachtwagens over de de kleine weggetjes om de producten op te halen. Het lijkt mij vanzelfsprekend om deze logistiek beter te structureren (bepaalde routes aanwijzen of limieten stellen op bepaalde wegen). Kamperen bij de boer is een goed idee, maar het wordt nu steeds grootschaliger en ook steeds meer 'wonen' bij de boer in stacaravans en chalets. Dat lijkt mij niet de bedoeling en landschappelijk al helemaal niet.
    12-7-2017 15:08:52
  • Andere activiteiten moeten zeker kunnen, er moet op dit eiland niet alleen gewoond maar ook gewerkt worden. Als de leegstand van agrarische bedrijven wordt opgevuld met andere activiteiten is dat een goede zaak voor de leefbaarheid in het algemeen. Dat men zich daarbij aan de regels houd, die hopelijk in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied verruimd worden, is vanzelfsprekend. Niet iedereen wil naar een bedrijventerrein zonder toezicht, er zijn ook ondernemers die graag bij hun bedrijf wonen en werken.
    24-6-2017 11:50:54
  • Groen ter compensatie van niet-agrarische activiteiten in het buitengebied is op zich een goed idee. Maar er moet vooral gekeken worden of die nieuwe activiteiten überhaupt in ons buitengebied passen. Bovendien moet er wel gehandhaafd worden op die compensatieafspraken. Als de afspraak mbt aanplanten groene compensatie alleen op papier staat en niet nagekomen wordt hebben we er niets aan.
    23-6-2017 12:03:55
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
duivenland
2212