Stellingen toekomst van het toerisme

De sterkste natuurbeleving

 

 

 

Schouwen-Duiveland is met recht een groen-blauwe oase in de Delta. Grote delen van ons eiland zijn bestempeld tot natuurgebied van internationale betekenis. De Voordelta, de duinen, de Oosterschelde, de Grevelingen en ook de binnendijkse natuur huisvesten grote aantallen bijzondere dier- en plantensoorten. Niet alleen boven water maar ook onder water. Een onvergetelijke ervaring voor onze gasten.

 

 

 

Uit ons imago-onderzoek blijkt dat de natuur voor velen de belangrijkste reden is om te kiezen voor een vakantie op Schouwen-Duiveland. Het beleven en de toegankelijkheid van deze natuur kan volgens onze bezoekers echter beter. We willen de natuur van Schouwen-Duiveland bij de mensen brengen en van dichtbij laten beleven, zonder hierbij schade aan te richten. Dit vraagt om slimme manieren om onze natuur te beschermen en tegelijkertijd open te stellen voor bezoekers. En mocht afsluiten echt nodig zijn, dan maken we ook dat, van een afstand, tot een belevenis.

 

 

De vraag die we hier willen bespreken is hoe kunnen we meer doen met onze natuur zonder deze te verstoren. Hoe kunnen we nieuwe natuur en landschap produceren, en wat er al is beter benutten en laten beleven?

 

 

Naast uw stelling horen wij graag uw verdere ideeën en reactie. Wat moeten we volgens u doen om onze natuur beter te beleven? 

Mee praten kan door, onder de hieronder zichtbare stelling, een reactie te plaatsen in het discussievenster.  

 

 

Verwante artikelen

Deel

Reacties

  • Op Schouwen-Duiveland is absolute topnatuur te vinden die voor een groot deel vrij toegankelijk is. Afgesloten gebieden, bijv. waar dieren hun jongen kunnen grootbrengen, zullen er moeten blijven om de natuurwaarden op peil, en dus de natuur aantrekkelijk, te houden. Wel kan op diverse plaatsen de natuur beter beleefbaar gemaakt worden. Een goed voorbeeld hiervan vind ik het vernieuwde fietspad langs de Kloosterweg in Haamstede.
    27-10-2017 13:11:50
  • De natuur is kwetsbaar en dient beschermd te worden. Maar het is ook de belangrijkste trekpleister, dus het moet toegankelijk zijn. Dit is goed te combineren door de gasten te sturen naar een beperkt gebied (via parkeergelegenheid, gemarkeerde routes, hondenlosloopgebieden, goed toegankelijke paden, route-informatie en -folders), zonder dat dit als beperkend wordt ervaren. De niet gepromote gebieden kunnen onopvallend worden afgeschermd (via ruigtes, takkenrillen, afbakening) en blijven dan gespaard. Aan het strand zie ik erg veel mensen de duinen inklimmen (en erosie veroorzaken) omdat dit niet gemarkeerd of afgeschermd is.
    21-10-2017 11:26:00
  • De natuur is ook het vlakke kustlandschap en mooie wolkenluchten. Zorg ervoor dat deze zaken op peil blijven. Geen lelijke zicht bedervende gebouwen. Niet overal kamperen bij de boer met een boerderijtje omgeven door caravans. Er zijn er al veel te veel. En vooral geen windmolens die het landschap grotendeels verpesten. Je ziet op de Veluwe toch ook geen windmolens ! Wees consequent, men komt vooral voor de rust en ruimte beleving. Dat is het strand, de duinen, het vlakke polder landschap. Levert de Gemeente misschien minder op dan bouwwerken belasting, maar op lange termijn is het meer profijtelijk. De Grevelingendam was altijd een trekpleister voor dagjesmensen. Strak staan er 35 windmolens te tollen. Weg beleving van rust en ruimte. Maakt voor de watersport de passanten ligplaatsen goedkoop, zodat veel meer watersporters naar de havens komen. Maak hiervoor interessante tarieven. Voorseizoen, naseizoen, week tarief, midweek, maandtarief. Iedere dag dat een boot langer in de haven ligt is omzet voor het winkel- en horeca bestand. Vooral in voor- en naseizoen is er nog veel terrein te winnen.Kijk niet alleen naar de kosten van de haven faciliteiten, maar naar het totale economisch effect van een bezoek aan de haven. De grootste bedreiging is de "verrommeling" van het landschap. Aan alle kanten zijn er bedreigingen die de ruimte en de rust aantasten. Waarom een landschap met zonnepanelen, terwijl er zoveel vlakke daken zijn waar deze op geplaatst kunnen worden direct bij de gebruiker en ook nog onzichtbaar. De Gemeente ziet dit veel te weinig en gaat maar door met allerlei projecten, zoals de Milieu Vriendelijk Haven van de Toekomst, aka Brouwerseiland. Het plan aan de Schelphoek. Aan een extra jachthaven is helemaal geen behoefte. De jachthaven is alleen een kapstok om een tweede huizenplan door te drukken. Maar milieu vriendelijk en haven van toekomst en dergelijke kreten doen het nu eenmaal goed. Al met al begint mijn band met Schouwen Duiveland begint aardig lekken te vertonen. Met vriendelijke groet, Bram Verkerk
    10-10-2017 22:12:17
    • @A. Verkerk: < Geheel eens met het bovenstaande. Schouwen Duiveland is ziek!! Gedurende de laatste 40 jaar wordt Schouwen Duiveland bedekt met zgn. `witte schimmel` Te pas en te onpas worden er vakantieparken uit de grond gestampt met uiterst lelijke hokken er op. En dan nog de vele campings. Het maximum is bereikt!! Verder valt op dat de mooiste plekken verkocht worden aan de projectontwikkelaars, die daar dan projecten gaan realiseren om er zelf heel veel rijker van te worden. Dit ten koste van de duizenden recreanten die dan verjaagd worden.. Het laatste schrijdende voorbeeld is het project `brouwerseiland`. Een project , dat alleen bedoeld is voor een klein aantal super vermogenden onder ons. Laten we er voor zorgen dat de mooie natuur en de prachtige vergezichten op Schouwen Duiveland behouden blijven. Hiervoor is een bijzondere taak weg gelegd voor de gemeente , die eindelijk eens zijn verantwoording moet nemen. H. van den Berg
      28-10-2017 13:10:28
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
duivenland
2212